Financiële argumenten hoeven geen belemmering tot vormen voor jouw keuze om te gaan scheiden. Als je zelf niet over de middelen beschikt om de scheiding te betalen, kun je gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Een groot deel van je kosten worden dan betaald door de overheid. Om je een beeld te geven hoe deze regeling er in de praktijk uitziet, geven we hieronder antwoord op de 5 meest gestelde vragen over gesubsidieerde rechtsbijstand bij een scheiding.

 

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand bij een scheiding?

De Nederlandse wetgeving kent een voorziening waarmee voorkomen wordt dat een gebrek aan de benodigde financiën een belemmering kan vormen bij de wens om gebruik te maken van juridische ondersteuning. Deze voorziening heeft ook betrekking op echtscheidingen. Dit is van belang omdat mensen in de financiële situatie terecht kunnen komen dat ze de kosten voor een scheiding niet zelf kunnen betalen ondanks dat er goede mogelijkheden zijn om goedkoop te scheiden. Als je niet in staat bent om de kosten voor een echtscheidingsprocedure te bekostigen, kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid zorgt in dat geval voor een tegemoetkoming in kosten voor echtscheiding. In veel gevallen hoef je alleen nog een eigen bijdrage te betalen. Daarnaast behoort gratis scheiden ook tot de mogelijkheden want Scheidingsprofs kan namelijk een korting geven op de eigen bijdragen en de griffiekosten van de rechtbank voor onze rekening nemen. Hierdoor kunnen jullie voor €0,- scheiden zonder bijkomende kosten of verrassingen achteraf. Lees hier alles over op onze pagina over gratis scheiden.

 

Wanneer heb je recht op een tegemoetkoming in de kosten voor een echtscheiding?

Een gesubsidieerde rechtsbijstand bij scheiden wordt ook wel een toevoeging genoemd. Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn of je recht hebt op een toevoeging. Allereerst wordt er gekeken naar je inkomsten. Hiervoor is een financiële norm vastgesteld. Je mag dus niet te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor een echtscheiding. Daarnaast wordt er gekeken naar je eigen vermogen waaronder je spaargeld of het bezitten van een tweede huis. Tot slot is het voor de volledigheid goed om te vermelden dat er achteraf ook wordt gekeken naar de opbrengst van de scheiding. Is als gevolg van de scheiding je eigen vermogen gegroeid boven de ondersteuningsnorm? Dan wordt de toevoeging achteraf ingetrokken en zul je alsnog (een deel) van de kosten van je scheiding moeten betalen.  

 

Kan er een situatie ontstaan dat mijn partner wel en ik niet recht heeft op een toevoeging?

Er kan zeker een situatie ontstaan dat een van de partners recht heeft op een toevoeging en de ander niet. Dit komt omdat er gekeken wordt naar de individuele situatie. De norm van alleenstaanden is dus van toepassing en dus niet het criterium wat is vastgesteld voor gehuwden of samenwonenden. Dit is om de invloed van tegengestelde belangen te voorkomen. Daarnaast is er nu uiteraard sprake van een individuele situatie en niet meer van een gemeenschappelijke financiële huishouding.

 

Wat is het peiljaar bij gesubsidieerde rechtsbijstand en wat als er sprake is van een inkomensverandering?

Het verzoek om aanspraak te maken op gesubsidieerde rechtsbijstand, wordt ingediend bij de Hoge Raad. Om de gegevens van je inkomen te bepalen, maakt de Hoge Raad gebruik van gegevens van de Belastingdienst die twee jaar oud zijn. In de praktijk betekent dit dus dat de Hoge Raad een beslissing neemt op basis van je inkomen van twee jaar geleden. Het is uiteraard goed mogelijk dat dit inkomen al veranderd is en door omstandigheden misschien wel veel lager is dan twee jaar geleden. In dat geval zou je geen rechtsbijstand krijgen terwijl je inkomen nu niet toereikend is om de scheiding zelf te betalen. Je kunt deze situatie voorkomen door een peiljaarverlegging aan te vragen. Hiermee dien je het verzoek in bij de Hoge Raad om de huidige inkomensgegevens te hanteren bij het bepalen van het recht op gesubsidieerde rechtsbijstand bij een scheiding. 

 

Hoe vraag ik gesubsidieerde rechtsbijstand aan?

Je hoeft gesubsidieerde rechtsbijstand niet zelf aan te vragen. Deze toevoeging wordt door de (online) echtscheidingsadvocaat of mediator aangevraagd bij de Hoge Raad. Deze Raad voor Rechtsbijstand kent alleen subsidie toe aan de op dit rechtsgebied gespecialiseerde aanbieders van juridische hulp zoals het geval is bij onze Scheidingsprofs. Wil je meer informatie of persoonlijk advies over het gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand bij een scheiding? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag persoonlijk verder hierover.