Wanneer je gaat scheiden geeft dat altijd een bepaalde lading met zich mee. Maar wanneer de scheiding eindelijk afgerond is vallen we vaak in een diep gat. Je situatie is veranderd en je gaat vanaf nu door het leven als single. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor leeftijd je hebt, wat voor baan, opleiding etc. we gaan allemaal door dezelfde fase heen wanneer we te maken hebben met een relatiebreuk. Eigenlijk kunnen we aannemen dat we allemaal op dezelfde manier ermee omgaan.

Vandaag geven we je een aantal behulpzame tips die je kunnen helpen na de scheiding. Tips die je er doorheen slepen en ervoor zorgen dat je jezelf niet verliest.

#1 Probeer het te accepteren

We weten allemaal dat dit heel moeilijk is, maar probeer je scheiding toch een plekje te geven. We weten dat hier meer bij komt kijken, want je gevoelens spelen namelijk ook mee, ja je gevoelens zitten in een wilde achtbaan. De ene dag sta je op met een goed gevoel en de andere dag blijf je liever in bed liggen. Houdt hier rekening mee, mensen om je heen zullen dit heus wel begrijpen. Een scheiding is namelijk niet niets.

#2 Verlies jezelf niet

Houdt jezelf in de hand. Het klinkt voor de hand liggend, maar vaak zie je dat mensen toch een uitweg proberen te zoeken. Dit vinden ze vaak in drank, drug en seks. Probeer bij jezelf na te gaan of dit wel echt de oplossing is. Wanneer je er na 6 maanden niet zelf uitkomt, ga dan naar een professional. Vaak dwingen vreemde ogen meer dan een kennis, vriend of familielid.

#3 Heb respect voor jezelf en je ex-partner

Dit punt kan voor veel ex-partners gevoelig zijn. Wij van Scheidingprofs zien vaak dat ex-partners het moeilijk vinden om positief over de ander te blijven, vooral wanneer je een vechtscheiding achter de rug hebt. Toch is het belangrijk om het wel te proberen. Daarnaast is het belangrijk dat je zowel voor jezelf als voor de ander respect blijft houden. Doe daarom niets waar je later spijt van krijgt. Probeer eerst na te denken als je iets zegt en doet. Verantwoord de keuzes die je maakt voor jezelf. Je wilt namelijk niet dat als je over 1 jaar terug kijkt op deze periode dat je dan spijt hebt van situaties, relaties of gemaakte keuzes.

#4 Reflecteer de situatie en nog belangrijker.. jezelf

We zien dat de meeste mensen na de scheiding boos, verdrietig of teleurgesteld zijn. Nou is het belangrijk dat je deze emotie snel van je af weet te schudden. Door te reflecteren op je vorige relatie kun je uitsluiten wat je in een volgende relatie, mits je daar aan toe bent, bijvoorbeeld niet wilt. En kijk ook naar de positieve dingen uit je vorige relatie, wat vond je fijn en wat zou je terug willen zien. Waar ging het bij jezelf fout? Wat zijn de fouten die jij hebt gemaakt in je vorige relatie? Waar moet jij nog aan werken. Waar twee kijven hebben twee schuld.

#5 Tijd heelt de wonden

Gun het tijd. Verwacht niet dat de pijn binnen een maand weg is. Je bent voor lange tijd een verbintenis met iemand aangegaan, die emoties die hieraan vast hangen gaan niet zomaar weg. Vraag het anders eens om je heen aan mensen die al langere tijd gescheiden zijn. Vaak zie je dat na een jaar of 2 de scherpe randjes eraf zijn, dat ze niet meer in huilen uitbarsten en ze er weer over kunnen praten. Tijd heelt de wonden en blijf positief. Je komt er vanzelf overheen!

Wij van Scheidingsprofs hopen dat je wat hebt aan onze tips en dat wanneer je gescheiden bent je vol goede moet verder gaat met je eigen leven. Maak er wat van, het lot ligt in jouw handen.