Dat de samenleving de laatste tijd op veel vlakken gedigitaliseerd is, zal niemand ontgaan zijn. Ook op gebied van scheiden hebben er veel veranderingen plaatsgevonden. Als we het hebben over uit elkaar gaan 2.0 komen we uit op online scheiden. Het digitaal doorlopen van dit traject biedt veel praktische voordelen die aansluiten op onze moderne wensen op dit gebied. 

Wat is online scheiden?

Online scheiden is een scheidingsprocedure waarbij volledig gebruik wordt gemaakt van de digitale communicatiemogelijkheden. Het is een procedure waarbij je als scheidend stel gezamenlijk alle op afstand stappen doorloopt. Fysieke bezoeken aan een echtscheidingsadvocaat zijn dus niet noodzakelijk. Het online scheiden biedt veel praktische voordelen waarvan veel stellen graag gebruik maken.

Nieuwe invulling echtscheidingsprocedure

Het online scheiden kan gezien worden als een nieuwe invulling van een echtscheidingsprocedure. Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat de scheidende partners afzonderlijk op zoek gaan naar een echtscheidingsadvocaat om hun belangen in deze zaak te laten behartigen. De vraag is dan ook waarom dit noodzakelijk is als je als stel in goed overleg uit elkaar gaat. Het is uiteraard een veel praktischere en vooral een voordeligere oplossing om gezamenlijk gebruik te maken van de diensten van een deskundige om het traject te doorlopen. Hieruit is echtscheidingsmediation ontstaan. 

De 2.0 invulling van echtscheidingsmediation vormt nog meer een invulling van de praktische behoeften met betrekking tot het doorlopen van het echtscheidingstraject. Als we kijken naar het behoeftepatroon op dit gebied, zien we dat veel stellen de behoefte hebben om op een snelle en goedkope manier uit elkaar te gaan. Het online scheiden sluit hier als een nieuwe invulling van een echtscheidingsprocedure in alle opzichten op aan.

Waarom kiezen voor een online scheiding?

Er zijn diverse goede redenen te benoemen waarom je zou kunnen kiezen voor een online scheiding. Voor veel stellen is het financiële aspect de belangrijkste overweging. Welk online scheiden pakket er ook gekozen wordt, het is veruit de voordeligste manier om als gehuwd stel uit elkaar te gaan. Daarnaast biedt online scheiden veel praktische voordelen omdat het traject volledig op afstand wordt doorlopen. Je hoeft hiervoor dus niet de deur uit. Daarnaast kun je als stel volledig het tempo volledig zelf het tempo van het doorlopen van de scheidingsprocedure bepalen omdat je volledig gebruik maakt van informatie die je via de digitale snelweg wordt aangeboden.

Uit elkaar gaan 2.0 persoonlijk genoeg?

Een vraag die veel mensen hebben is of uit elkaar gaan 2.0 (dus het online scheiden) wel persoonlijk genoeg is. Als je een beetje op de hoogte bent van de geavanceerde digitale mogelijkheden waarover we tegenwoordig de beschikking hebben weet je dat dit zeker het geval is. Zelfs de non verbale signalen zullen tegenwoordig prima overkomen bij de Scheidingsprofs ook al ben je vele kilometers van je echtscheidingsmediator verwijderd. De belangrijkste voorwaarde om te kunnen kiezen voor online scheiden is dat de situatie niet té ingewikkeld is en dat je als stel er het vertrouwen in hebt dat je gezamenlijk in goede harmonie het traject kunt doorlopen. We hebben immers de beschikking over veel mogelijkheden maar een onderlinge relatie tussen twee personen is wat minder goed beïnvloedbaar.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.