Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: vergeet niet tijdens de echtscheiding afspraken te maken over het pensioen. Dit blijft een issue dat vaak onbesproken blijft, wat tot onnodige problemen kan leiden. Bij zelfs twee op de drie vrouwen die in scheiding liggen, wordt er helemaal niets afgesproken over het pensioen, blijkt uit onderzoek dat Motivaction recentelijk publiceerde.

Een echtscheiding is al niet fijn, het is een chaotische periode waarin heel veel geregeld en besproken moet worden. Door geen afspraken te maken over de oudedagsvoorziening, kan een toch al vervelende situatie nog vervelender worden. Vrouwen kunnen zelfs een deel van hun pensioeninkomen mislopen.

Geen idee

Een kwart van de gescheiden vrouwen heeft geen idee dat zij tijdens hun huwelijk pensioen hebben opgebouwd. Bij laagopgeleide vrouwen is dat percentage zelfs 41 procent, schrijft Motivaction in haar rapport. Bijna 450 gescheiden vrouwen werkten mee aan het onderzoek, dat werd gehouden in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl, een onlinedienst waaraan alle pensioenfondsen meewerken.

Volgens Jo-an van der Tol van het Amsterdamse Fam. Advocaten, komt zij ook best veel tegen hoeveel vrouwen niets afspreken over hun pensioen. Begrip heeft ze er wel voor, het is immers voor veel vrouwen een ver-van-hun-bed-show, net als voor veel mannen overigens. Pensioen is niet een van de eerste zaken waar je aan denkt als je in scheiding ligt. Kinderen, alimentatie, woonruimte zijn toch het eerste waar je aan denkt. Ook bij Joan van der Tol is pensioen het laatste waar ze over begint als ze met een echtscheiding bezig is. ‘Ik dacht dat we al klaar waren’, is dan een veel gehoorde reactie die ze krijgt.

Niet geïnformeerd

Bij een normale scheidingsprocedure geldt de wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moeten de pensioenrechten die opgebouwd zijn tijdens het huwelijk worden verevend (verdeeld). Belangrijk is dan wel dat je binnen twee jaar na de scheiding het pensioenfonds een bericht sturen. Doe je dat niet, dan behoudt je weliswaar wel het recht op jouw deel van het pensioen, alleen wordt de uitbetaling er niet eenvoudiger op. Na twee jaar hoeven pensioenfondsen namelijk niet meer mee te werken aan de verdeling. Dit doen ze trouwens meestal wel. Maar het komt nog eens voor dat ze dat niet doen en dan moet er iemand contact opnemen met je ex-partner om een deel van het pensioen op te eisen. Vaak zijn dat niet de leukste ontmoetingen en het komt nogal eens voor dat ze voor de kantonrechter eindigen.

Wat echt ingrijpend is, zijn de gevolgen voor vrouwen die niets afweten van de opgebouwde rechten. In het slechtste geval kunnen zij lager pensioen ontvangen dan waar zij eigenlijk recht op hebben. Hoe groot deze groep vrouwen is, is niet bekend. Het zijn er in elk geval niet meer dan 9000 per jaar volgens Motivaction, maar toch een flink getal.

Verantwoordelijkheid echtscheidingsadvocaat

Ieder jaar scheiden er in Nederland 35.000 koppels. Motivaction stelt een kwart van de gescheiden vrouwen geen idee heeft dat er tijdens hun huwelijk een potje geld aangroeide. In de vorm van het pensioen. Als we even terugrekenen: een kwart van 35.000 is iets minder dan 9000. Dit betekent niet meteen dat al deze 9000 vrouwen hun rechten laten lopen. Zij kunnen ook later hun deel opeisen, bijvoorbeeld als familieleden, vrienden of de bank hen erop wijzen. Cijfers hierover zijn in de statistieken niet terug te vinden.

Het is wel bekend dat maar liefst 66 % van de gescheiden vrouwen tijdens de scheiding geen informatie heeft ontvangen over het pensioen. Hun advocaat of mediator had hen er niet over geïnformeerd. Dat terwijl een ruime meerderheid vindt dat hun advocaat of mediator dat wel had moeten doen en rekent hen dat ook aan.

Dus als je gaat scheiden, wees je ook bewust van het feit dat je het pensioen moet verdelen en dat je hier tijdig mee aan de slag gaat! Heb je behoefte aan meer informatie en advies over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.