Ik wil scheiden wat nu?

Meer weten over scheiden en overige zaken

Scheiden, wat nu?

Je gaat scheiden. Dat is niet leuk en of het nu jouw keuze was of die van je partner, voor beiden is het een keuze die je liever niet wilt maken. Je krijgt nu met allerlei emoties te maken. Daarnaast gaat het dagelijkse leven gewoon door en moet je gaan beginnen van alles te regelen. Hoe doe je dit? Hoe ga je op een goede manier je scheiden regelen en ook hoe kan je straks je nieuwe leven beginnen? Wij geven je een aantal praktische tips.

1. Denk erover na
Weten jullie zeker dat een scheiding jullie enige optie is? Heeft het echt geen zin om te kijken of jullie je problemen op kunnen lossen, door bijvoorbeeld in relatietherapie te gaan?

2. Vertel het je partner
Als jij degene bent die de boodschap moet brengen dat scheiden onvermijdelijk is en de juiste keuze voor jou, dan moet je hier een goed moment voor kiezen. Een moment waar je beiden geen verplichtingen hebt erna. Er moet daarna voldoende tijd zijn om van de eerste klap te bekomen. Belangrijk is dat je de boodschap rustig en duidelijk brengt. Praat vooral vanuit je eigen gevoel en zonder verwijten. Het is ook belangrijk emoties toe te laten, waarschijnlijk vooral die van je partner. Jij bent degene die immers al een tijdje met de gedachte zit om te scheiden en voor je partner kan het bericht als donderslag bij heldere hemel komen. Je hoeft na het brengen van de boodschap niet direct over tot actie. Geef elkaar even de ruimte om het te laten bezinken.

3. Communicatie
Het liefst wil je een scheiding die zo soepel mogelijk verloopt. Goed met elkaar kunnen blijven communiceren is daarvoor essentieel. Dit zorgt ervoor dat alles veel sneller, beter en gemakkelijker geregeld kan worden. Dus zet je gevoel even op zij en houd de gedachte vast dat hoe sneller je iets kan regelen, hoe beter het zal zijn.

4. Het belang van de kinderen
Als jullie kinderen hebben, moet je hen altijd op de eerste plaats zetten. In de chaos die een scheiding met zich meebrengt, wordt dit soms uit het oog verloren. Handel dus altijd in het belang van het welzijn en geluk van de kinderen. De kinderen hebben niet om een scheiding gevraagd, dus jullie moeten er samen voor zorgen dat zij bij jullie beiden op de eerste plaats staan. Jullie geluk komt later wel weer.

5. Gebruik ons stappenplan
Een echtscheiding kost veel tijd en energie door de hoeveelheid zaken die geregeld moeten worden. Het zijn zoveel dingen die je nu moet doen, dat je gemakkelijk iets vergeet.  Het huis, een regeling voor de kinderen, alimentatie en dergelijke vergeet je niet zo snel. Maar zaken als bijvoorbeeld de verzekeringen en pensioenen, staat meestal niet bovenaan je lijstje. Ons handige stappenplan biedt je houvast en geeft zicht op de juiste volgorde van zaken die je moet regelen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en kan je een goed echtscheidingsconvenant kan opstellen voor de rechtbank. Het scheidingsproces zal rustiger voor je verlopen omdat je stap voor stap alles doorloopt  

6. Wees er voor de kinderen
Je gezin zal nu in een soort rouwperiode komen. Het leven is voor iedereen nu heel anders en nieuw. Vooral voor de kinderen. Maak duidelijk dat je er altijd voor ze bent en dat je ze altijd zult steunen en dat ze bij je terecht kunnen om te praten. Ze moeten leren omgaan met hun nieuwe leven. Probeer zelf ook goed te letten op signalen dat het misschien iets niet goed met ze gaat, want sommige kinderen zijn niet echte praters. Dus let bijvoorbeeld goed op dingen in hun gedrag dat ze voorheen niet vertoonden. Dan kan je ook snel ingrijpen.  Op deze site kan je handige tips vinden hoe je kinderen door de scheiding kunt helpen.

7. Vier!
Je zal een tijdje een verwerkingsperiode hebben. Maar na een tijdje moet je weer gaan genieten van het leven. Dit zal het niet altijd even gemakkelijk zijn. Plan daarom leuke dingen om te doen. Met en zonder kinderen. Lekker een dag naar het strand, pretpark, kinderboerderij, het bos, lekker shoppen of naar de sauna of een avondje uiteten of de film.

Je zult merken dat alles wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden best te doen is, zolang je alles maar stap voor stap doet.

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt betaald aan die partner die na de scheiding niet in eigen onderhoud kan voorzien. Daarbij spelen uiteraard het eigen inkomen maar ook het gezinsinkomen tijdens het huwelijk een rol om deze behoefte te bepalen. De (ex-) moet ook ruimte (draagkracht) hebben om een bijdrage aan partneralimentatie te kunnen betalen

Wat hou ik over na een scheiding?

Veel mensen stellen de vraag of ze recht hebben op partneralimentatie. Veel belangrijker is echter de vraag hoe ziet mijn financiële toekomst er uit? Wat heb ik te besteden en kan ik daarmee in mijn huidige woning blijven wonen. Op deze vragen geven wij u antwoord door een inzicht te geven in uw netto te besteden inkomen na de scheiding inclusief uw recht op toeslagen, kindgebonden budget en/of maandelijkse belastingteruggave. Scheidingsprofs helpt u bij het aanvragen van deze inkomensbestanddelen.

Hoe regel ik mijn scheiding?

Mensen die denken de scheiding even zelf te regelen komen vaak (achteraf) bedrogen uit omdat ze niet aan alles denken. De Scheidingsprof neemt het hele proces uit handen en zorgt dat u niets vergeet en volledig op de hoogte bent van alle (on)mogelijkheden. Uw echtscheiding wordt van A tot en met Z geregeld, inclusief een rapport met alle berekeningen en advies omtrent de keuzes die u kunt of moet maken. Kortom: Scheidingsprofs bied u één adres voor alles rondom uw scheiding.

Een advocaat of een mediator regelt over het algemeen een onderdeel van uw scheiding: het juridische of het emotionele. De Scheidingsprofs regelt alles voor u. We begeleiden niet alleen het proces maar komen ook met concrete oplossingen aan de hand van uw vragen en wensen. Het Scheidingsrapport geeft u op een begrijpelijke wijze volledig inzicht in uw scheiding en uw toekomst. Uw hele scheiding wordt transparant en duidelijk. U hoeft hier nauwelijks iets voor hoeft te doen! De Scheidingsprofs biedt u een uitstekende kwaliteit tegen een passende prijs.

Regel je de echtscheiding met of zonder je partner?

Indien u nog in staat bent met uw partner een goed gesprek (discussie mag!) te voeren dan kunt u in onderling overleg tot een oplossing te komen met behulp van de Scheidingsprofs. De Scheidingsprof begeleid dit proces onafhankelijk voor u beiden en samen met u beiden. Op het moment dat scheiden in overleg u niet mogelijk lijkt (of u dit niet wilt), kan Scheidingsprofs u individueel van dienst zijn. Scheidingsprofs behartigt dan specifiek uw belangen en heeft hij/zij contact met uw partner en zijn/haar adviseur. Uiteraard probeert de Scheidingsprofs altijd om tot een redelijke oplossing te komen voor uw partner, het doel is niet om het te laten escaleren tot een vechtscheiding want daar is iedereen en met name de kinderen de dupe van.

Wat is een scheidingsrapport?

Het Scheidingsrapport is een document waarin u wordt meegenomen in alle onderdelen van uw scheiding die op u en uw partner van toepassing zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • het inkomen nu en na de scheiding van beiden
  • de kosten van de kinderen
  • partneralimentatie
  • verdeling van het vermogen
  • verevening van pensioenen
  • verdeling van verzekeringen

U krijgt antwoord op al uw vragen. Aan de hand van uw wensen gaan we het rapport samen invullen en zo ontstaat er voor beiden een beeld van de toekomst. U heeft zo altijd een naslagwerk van de mogelijkheden en de keuzes die u heeft gemaakt. Het rapport is uiteindelijk de basis voor het convenant en ouderschapsplan. Zo vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Uw scheiding kan eenvoudig via de Scheidingsprof aangevraagd worden door gezamenlijke ondertekening van een convenant. Het hele vervolgtraject van de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente wordt door de Scheidingsprof uit handen genomen.

Wanneer is er recht op kinderalimentatie?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis terwijl er tegelijk ook veel moet worden geregeld. Zoals bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag aan de hand van de Trema-normen die zijn ontwikkeld voor het eenduidig vaststellen van alimentatie. U kunt de alimentatie ook zelf samen bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional. Zo voorkomt U later discussie en onenigheid met elkaar.

Bij elke zorgregeling dient U van tevoren af te spreken welke kosten worden verdeeld en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder mee betaalt aan de duurdere smaak van de andere ouder. Kosten zoals vakantie en uitstapjes kunt u daarom beter buiten de verdeling houden. U kunt ook besluiten voor deze extra’s een gezamenlijke bankrekening te openen. Het is bij de verdeling belangrijk om onderscheid te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten van de ouders zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt, zoals huur, telefoon en boodschappen. Te verdelen kosten zijn uitgaven die door één ouder worden gedaan. Deze kosten dienen voldaan te worden uit de vrije ruimte van de beide ouders. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.
Nadat de verdeling van de kosten heeft plaats gevonden kan bepaald worden welke ouder een bijdrage dient te leveren in de vorm van kinderalimentatie aan de andere ouder. Over het algemeen zal de hoofdverdiener iets moeten betalen maar er zijn uitzinderingen die de Scheidingsprofs u perfect kan uitleggen.

Wat is een ouderschapsplan?

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling). Daarnaast legt u vast hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen en maakt u afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

In gemeenschap van goederen getrouwd, wat houdt dat in?

De gemeenschap van goederen is het wettelijk stelsel in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat van rechtswege tussen echtgenoten vanaf het ogenblik van voltrekking van het huwelijk, en tussen geregistreerde partners vanaf de registratie, voor zover zij daarvan niet bij huwelijkse voorwaarden zijn afgeweken. Dit huwelijksstelsel is internationaal gezien vrij zeldzaam en houdt kort gezegd in dat alles van de partners gezamenlijk bezit is tenzij daar expliciet van afgeweken is bij schenking of erven.

Jullie pakketten sluiten niet aan op mijn vraag, kunnen jullie mij toch helpen?

Niet gevonden wat je zocht in de pakketten die wij aanbieden?

Scheidingsprofs levert ook maatwerk. Uiteraard kunnen wij jou buiten onze pakketten om ook helpen.

De meerprijs hiervan is:

€160 p.u.

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

7 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9.3

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Heb je recht op subsidie?

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig