Ik wil scheiden wat nu?

Meer weten over scheiden en overige zaken

Scheiden, wat nu?

Je gaat scheiden. Dat is niet leuk en of het nu jouw keuze was of die van je partner, voor beiden is het een keuze die je liever niet wilt maken. Je krijgt nu met allerlei emoties te maken. Daarnaast gaat het dagelijkse leven gewoon door en moet je gaan beginnen van alles te regelen. Hoe doe je dit? Hoe ga je op een goede manier je scheiden regelen en ook hoe kan je straks je nieuwe leven beginnen? Wij geven je een aantal praktische tips.

1. Denk erover na
Weten jullie zeker dat een scheiding jullie enige optie is? Heeft het echt geen zin om te kijken of jullie je problemen op kunnen lossen, door bijvoorbeeld in relatietherapie te gaan?

2. Vertel het je partner
Als jij degene bent die de boodschap moet brengen dat scheiden onvermijdelijk is en de juiste keuze voor jou, dan moet je hier een goed moment voor kiezen. Een moment waar je beiden geen verplichtingen hebt erna. Er moet daarna voldoende tijd zijn om van de eerste klap te bekomen. Belangrijk is dat je de boodschap rustig en duidelijk brengt. Praat vooral vanuit je eigen gevoel en zonder verwijten. Het is ook belangrijk emoties toe te laten, waarschijnlijk vooral die van je partner. Jij bent degene die immers al een tijdje met de gedachte zit om te scheiden en voor je partner kan het bericht als donderslag bij heldere hemel komen. Je hoeft na het brengen van de boodschap niet direct over tot actie. Geef elkaar even de ruimte om het te laten bezinken.

3. Communicatie
Het liefst wil je een scheiding die zo soepel mogelijk verloopt. Goed met elkaar kunnen blijven communiceren is daarvoor essentieel. Dit zorgt ervoor dat alles veel sneller, beter en gemakkelijker geregeld kan worden. Dus zet je gevoel even op zij en houd de gedachte vast dat hoe sneller je iets kan regelen, hoe beter het zal zijn.

4. Het belang van de kinderen
Als jullie kinderen hebben, moet je hen altijd op de eerste plaats zetten. In de chaos die een scheiding met zich meebrengt, wordt dit soms uit het oog verloren. Handel dus altijd in het belang van het welzijn en geluk van de kinderen. De kinderen hebben niet om een scheiding gevraagd, dus jullie moeten er samen voor zorgen dat zij bij jullie beiden op de eerste plaats staan. Jullie geluk komt later wel weer.

5. Gebruik ons stappenplan
Een echtscheiding kost veel tijd en energie door de hoeveelheid zaken die geregeld moeten worden. Het zijn zoveel dingen die je nu moet doen, dat je gemakkelijk iets vergeet.  Het huis, een regeling voor de kinderen, alimentatie en dergelijke vergeet je niet zo snel. Maar zaken als bijvoorbeeld de verzekeringen en pensioenen, staat meestal niet bovenaan je lijstje. Ons handige stappenplan biedt je houvast en geeft zicht op de juiste volgorde van zaken die je moet regelen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en kan je een goed echtscheidingsconvenant kan opstellen voor de rechtbank. Het scheidingsproces zal rustiger voor je verlopen omdat je stap voor stap alles doorloopt  

6. Wees er voor de kinderen
Je gezin zal nu in een soort rouwperiode komen. Het leven is voor iedereen nu heel anders en nieuw. Vooral voor de kinderen. Maak duidelijk dat je er altijd voor ze bent en dat je ze altijd zult steunen en dat ze bij je terecht kunnen om te praten. Ze moeten leren omgaan met hun nieuwe leven. Probeer zelf ook goed te letten op signalen dat het misschien iets niet goed met ze gaat, want sommige kinderen zijn niet echte praters. Dus let bijvoorbeeld goed op dingen in hun gedrag dat ze voorheen niet vertoonden. Dan kan je ook snel ingrijpen.  Op deze site kan je handige tips vinden hoe je kinderen door de scheiding kunt helpen.

7. Vier!
Je zal een tijdje een verwerkingsperiode hebben. Maar na een tijdje moet je weer gaan genieten van het leven. Dit zal het niet altijd even gemakkelijk zijn. Plan daarom leuke dingen om te doen. Met en zonder kinderen. Lekker een dag naar het strand, pretpark, kinderboerderij, het bos, lekker shoppen of naar de sauna of een avondje uiteten of de film.

Je zult merken dat alles wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden best te doen is, zolang je alles maar stap voor stap doet.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig