Wat gebeurt er met mijn aandelen?

Als één van de partners een eigen onderneming heeft, of beide partners samen een onderneming hebben, komt er veel kijken bij een scheiding. Naast de reguliere zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding, moeten er veel beslissingen worden gemaakt over het voortbestaan, en de eventuele verdeling van het bedrijf.

 

De rechtsvorm is relevant

De rechtsvorm van het bedrijf is in veel gevallen een belangrijk aspect bij het bepalen van de verdeling van het bedrijf. Wanneer er sprake is van een besloten vennootschap (bv) is de totale marktwaarde bepaald door de aandelen.

 

De manier van trouwen bepaald de rest

Ook de manier van trouwen is belangrijk. Wanneer jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen hebben beide partners recht op de helft van het totale vermogen. Het bedrijf valt in dit geval ook onder het vermogen. Wanneer de partners gaan scheiden moet de waarde van het bedrijf dus worden verdeeld. In het geval van een besloten vennootschap houdt dit in de meeste situaties in dat de aandelen verdeeld worden. Het is echter ook mogelijk om de andere partner uit te kopen wanneer deze al over aandelen beschikt. Er moet echter wel rekening worden gehouden met de belastingplicht waar je mee te maken krijgt in deze situatie. De Belastingdienst kan verschillende heffingen toepassen in deze situatie. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belasting die er betaald moet worden. Bij nalatigheid kan dit leiden tot boetes in de toekomst.

Wanneer het gaat om een huwelijk waarbij huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld geven deze aan wat er met de onderneming gebeurt in het geval van een scheiding. Er kan worden besloten dat de eigenaar van de onderneming bij een scheiding de leiding en volledig eigendom heeft over het bedrijf. De huwelijkse voorwaarden moeten in dit geval wel duidelijk zijn opgesteld. Het kan ook zijn dat er voorwaarden zijn verbonden aan de verdeling, hieraan moet ook worden voldaan.

 

Hulp van een expert

Onze Scheidingsprofs hebben de expertise om jullie financiële plaatje goed te begrijpen. Wij bieden speciale pakketten aan om online te scheiden met een onderneming. Wij leveren maatwerk. Onze pakketten vind je hier.