Pensioen verevening bij scheiding

Meer weten over scheiden en geld

Pensioenverevening

Tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap heb je samen ook pensioen opgebouwd. Na je scheiding wil je dit gaan verdelen tussen jou en je ex-partner. Dit heet pensioenverevening. Of je aanspraak kunt maken op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner, hangt af wanneer je gescheiden bent.

Vóór 27 november 1981

Ben je vóór deze datum gescheiden? Dan kan je geen aanspraak maken op het ouderdomspensioen van je ex-partner.

Tussen 27 november 1982 en 1 mei 1995

Ben je in deze periode gescheiden en heb je ook in deze periode de bezittingen verdeeld? Dan val je niet onder de Wet verevening pensioenrechten (Wet VPS). Je valt dan onder de regels van het Pensioenarrest, ook wel bekend als het Boon van Loon. Als de pensioenafspraken niet helemaal verdeeld zijn, kan in sommige gevallen het pensioen alsnog worden verdeeld. Meer informatie hierover kan je krijgen van onze specialisten.

Gescheiden na 30 april 1995

Als je na 30 april 1995 bent gescheiden, val je onder de Wet VPS. Je hebt recht op de helft van het ouderdomspensioen van je ex dat hij/zij heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor de uitbetaling vraag je een formulier op genaamd ‘Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen’ aan bij het pensioenfonds. Je vult de gegevens in en stuurt het formulier terug. Je moet het binnen 2 jaar na de scheiding aanvragen bij het pensioenfonds, want dan kan het pensioenfonds het rechtstreeks aan jullie beiden uitkeren. Uitbetaling vindt niet plaats als het pensioenfonds minder dan € 465,94 per jaar moet uitbetalen. Dit valt namelijk onder ‘klein pensioen’  en wordt niet uitbetaald. Als het formulier niet binnen 2 jaar bij de pensioenuitvoerder is, dan kan deze het alleen nog uitbetalen aan degene die het pensioen heeft opgebouwd. Deze partner zal dan zelf aan de ex-partner zijn/haar andere deel moeten uitbetalen.

Een andere verdeling

Het kan ook zijn dat jullie andere afspraken hebben gemaakt over de verdeling van het pensioen. Dit kan je al in de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of het echtscheidingsconvenant zijn vastgelegd. Stuur in dat geval een kopie van het betreffende document naar de pensioenuitvoerder. Het is wel verstandig dit zo snel mogelijk na de scheiding te doen. Ze hoeven namelijk pas tot verdeling over te gaan zodra het document binnen is.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig