Alimentatie

Meer weten over scheiden en kinderen

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.7

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Alimentatie

Een scheiding heeft niet alleen emotioneel veel gevolgen, maar ook financieel kan er na de scheiding veel veranderen. Wanneer je niet genoeg verdient om in je onderhoud te voorzien na de scheiding, is je ex-partner alimentatieplichtig. Neem je de verzorging van de kinderen grotendeels op je, dan heb je daarnaast mogelijk recht op kinderalimentatie. In Nederland wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt in partneralimentatie en kinderalimentatie. De hoogte van de alimentatie wordt altijd berekend naar draagkracht van de alimentatieplichtige ex-partner.

Onderhoudsplicht geldt ook na de scheiding

Hoewel alle juridische banden na een scheiding zijn verbroken, blijft er één belangrijke regel uit het huwelijk van toepassing: de onderhoudsplicht. Na de scheiding zijn jullie daardoor verplicht om financieel voor elkaar en voor de eventuele kinderen te zorgen. Over de alimentatieduur kunnen jullie afspraken maken in het echtscheidingsconvenant of de rechter kan een termijn vaststellen. Is dit niet gebeurd, dan geldt de wettelijke termijn voor de alimentatie. De maximale termijn van 12 jaar geldt voor een huwelijk met kinderen of een huwelijk dat langer stand hield dan 5 jaar. Hield het huwelijk korter stand en zijn er geen kinderen in het spel, dan is de wettelijke termijn voor de alimentatieduur net zo lang als het huwelijk duurde. De alimentatieplicht stopt daarnaast ook wanneer de ontvanger zelf weer voldoende inkomsten heeft of met een nieuwe partner gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

De alimentatieplicht voor kinderen eindigt als een kind 21 jaar is. Wanneer het kind 18 jaar is, gaat de betaling niet meer via de ouder die de zorg op zich neemt, maar via het kind zelf. De hoogte van de alimentatie kan daarnaast vanaf die leeftijd ook veranderen, bijvoorbeeld als het kind zelf inkomsten heeft of studiefinanciering ontvangt.

Kinderalimentatie

De partner die alimentatieplichtig is, moet naar draagkracht meebetalen aan de opvoeding en verzorging van jullie kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie moeten jullie opnemen in het ouderschapsplan. Hoewel jullie hier samen afspraken over mogen maken, zal de rechter het bedrag in alle gevallen beoordelen en indien nodig een hoger bedrag vaststellen. Wanneer jullie niets afspreken over de hoogte van de kinderalimentatie, zal de rechter een bedrag vaststellen. De rechter houdt met de berekening van de alimentatie rekening met bepaalde richtlijnen. Meer over het berekenen van de kinderalimentatie lees je hier.

Partneralimentatie

Wanneer je na een scheiding niet genoeg inkomsten hebt om rond te komen, heb je waarschijnlijk recht op partneralimentatie. Over de hoogte van de partneralimentatie kunnen jullie samen afspraken maken, eventueel met hulp van een scheidingsmediator of echtscheidingsadvocaat. Bij het berekenen van de partneralimentatie wordt er zowel rekening gehouden met het welstandsniveau dat je gewend was tijdens het huwelijk, als met de draagkracht van de alimentatieplichtige partner. Lees hier meer over het berekenen van de partneralimentatie.

Verlengen of stopzetten alimentatie

Binnen drie maanden na het aflopen van de alimentatieduur, kun je een verzoek indienen bij de rechter om de alimentatieduur te verlengen. Je moet dan aan de rechter kunnen aantonen waarom de alimentatie moet blijven doorlopen. Alleen wanneer de stopzetting van de alimentatie als bijzonder onredelijk wordt gezien, zal de rechter de alimentatieduur verlengen.

Het kan ook zijn dat je als alimentatieplichtige, ondanks de gemaakte afspraken, toch eerder wil stoppen met het betalen van alimentatie. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat je ex-partner inmiddels zichzelf kan onderhouden. Zomaar stoppen met betalen kan niet, omdat je ex-partner de alimentatie kan afdwingen wanneer de afspraken in de echtscheidingsconvenant zijn opgenomen. Je zult daarom een advocaat in de arm moeten nemen en een verzoek moeten indienen bij de rechtbank. De rechter zal je verzoek echter niet zomaar inwilligen en zal harde bewijzen willen zien die aantonen dat je ex-partner de partneralimentatie niet meer nodig heeft.

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig