Naast het verdelen van jullie gezamenlijke spullen en bezittingen, moet je bij je scheiding ook de schulden verdelen. Hoe dit precies moet, hangt af van hoe jullie getrouwd zijn: in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

Bij gemeenschap van goederen

Bij gemeenschap van goederen ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die jullie hebbe: hypotheek, doorlopend krediet, creditcardschulden, kredieten van internetwinkels en andere leningen. Erg belangrijk om te weten: dit geldt ook voor schulden die door jullie gemaakt zijn voor het huwelijk. Pas dus op dat je nu niet door de scheiding oor onaangename verrassingen komen te staan. Want ook na de scheiding blijf je beiden verantwoordelijk voor de afbetaling. Ook al leg je dit samen anders vast in het echtscheidingsconvenant. Een schuldeiser moet uitdrukkelijk toestemming geven voor het overnemen van een schuld. Het kan dus gebeuren dat je eerst zelf moet betalen, om het daarna alsnog op je ex-partner te verhalen.

Bij huwelijkse voorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden gelden in principe de voorwaarden zoals ze zijn opgesteld bij jullie huwelijk. Toch kan er sprake zijn van gezamenlijke schulden die op allebei te verhalen zijn. Datgene wat onder huwelijkse voorwaarden aan een van jullie is toegekend, kan door de rechtbank ontkracht worden wanneer de feiten iets anders aantonen. Bijvoorbeeld omdat een van jullie niet kan aantonen dat een bepaald object echt door een van beiden is gekocht.

Oplossen of aflossen

Waarschijnlijk wil je nu het liefst in een keer van je leningen af. Maar dan moet je het wel in een keer kunnen aflossen en zoveel geld kan je waarschijnlijk nu niet meteen ophoesten. Als dit wel kan, perfect, ben je er gelijk van af. Kan dit niet, dan kan je wellicht de lening 50/50 splitsen en laat je de lening alleen op je eigen naam zetten. Of dit daadwerkelijk kan, ligt aan de kredietverstrekker en natuurlijk hoe jullie situatie is. Jullie moeten er namelijk beiden voor tekenen dat je een lening splitst. De kredietverstrekker moet er ook zeker van zijn dat de lening na het split echt wordt afgelost. Bovendien heeft zij ook een zorgplicht en zal niet 1-2-3 akkoord gaan zolang jullie nog in scheiding liggen. Daarna is namelijk meer zicht op de financiële situatie van beiden en of jullie beiden echt kunnen betalen. Een handige tip: geef bij de kredietverstrekker aan dat je in scheiding ligt en vraag of ze de lening kan bevriezen. Zo kunnen er geen opnames meer worden gedaan.

Houd overzicht

Nu je in scheiding ligt, is het essentieel dat je weet hoe je financiële situatie eruitziet zodra de scheiding rond is. Dat wil je al helemaal wanneer er schulden zijn. Een scheidingsspecialist die gespecialiseerd is in financiële zaken kan je van het juiste advies voorzien. Samen kan je alles op een rij zetten: hoe is het nu en hoe is het straks. Een duidelijk overzicht die precies laat zien hoe de realiteit in elkaar steekt.

Het zou erg fijn zijn als je dit samen met je ex kunt doen. Het zijn immers jullie gezamenlijke schulden en moeten hier allebei mee leven na de scheiding. Probeer daarom creatief te zijn in het bedenken van oplossingen voor elkaar, wie draagt welke schulden, wat kan je aflossen, enzovoort. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk uit elkaar en met een gezonde financiële basis aan een nieuwe toekomst beginnen.