Wij weten echt alles van het echtscheidingsconvenant.

download GRATIS voorbeeldBekijk ons aanbod

100% tevredenheidsgarantie

Generic placeholder image Generic placeholder image

Wat is een echtschedingsconvenant?

Laat ons jou helpen

Een echtscheidingsconvenant is en document waarin alle afspraken tussen jou en je partner met betrekking tot de scheiding worden vastgelegd. Het is niet wettelijk verplicht.

Toch voegen zo goed als alle scheidende koppels een convenant toe aan de scheiding. Daarmee bekrachtigt ook de rechter de afspraken.

De scheidingsprofs helpen al sinds 1999 koppels bij het opstellen van het juiste convenant.

Bekijk onze paketten
"Een convenant zorgt voor heldere afspraken en een snelle afwikkeling.

Onze jarenlange ervaring borgt juistheid en volledigheid.

Je kunt het maar één keer goed doen."

Waar staan wij voor?

Onpartijdig.

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

Vaste prijs.

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Kinderen op de eerste plaats.

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Ook ‘s avonds en op zaterdag.

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Zonder advocaat.

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig. 

Betalen in termijnen.

Wil je de scheidingskosten liever in termijnen betalen? Bij ons geen probleem.

8.7 rating
9 jaar ervaring

Wat kosten de Scheidingsprofs

Bij Scheidinsprofs betaal je een voor afgesproken prijs. Je staat dus nooit voor verrassingen.

Expert opinion

€95,-

Wij kijken een reeds opgesteld document na en waarderen dat op:

 • Volledigheid
 • Juistheid

Op maat

€200,-

Wij Stellen naar aanleiding van een gesprek het beste convenant samen.

 • Intake
 • Convenant
 • Uitleg

Online scheiden

vanaf €295,- pp

Wij nemen de hele afhandeling van de scheiding voor onze rekening inclusief:

 • Opstellen convenant
 • indienen rechtbank
 • Griffierechten
 • inschrijven gemeente

Vraag een convenant aan

Download ons voorbeeld convenant

Hier kunt u een gratis voorbeeld downloaden waarmee u zelf aan de slag kunt. Een convenant biedt zekerheid en vooral rust.

Download

Echtscheidingsconvenant

Een veel gestelde vraag als mensen besluiten te scheiden, is wat een echtscheidingsconvenant precies inhoudt. Dit is een officiële overeenkomst opgesteld door een notaris of advocaat, waarin alle afspraken tussen jou en je partner met betrekking tot de scheiding worden vastgelegd. Het scheidingsconvenant stuurt jullie advocaat tegelijk met het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank. De rechter bekrachtigt dan de afspraken die jullie hebben gemaakt, waardoor jullie verplicht zijn je aan de afspraken te houden. Een convenant is niet verplicht bij een echtscheiding, maar zorgt er wel voor dat de scheiding snel geregeld is.

Wat staat er in het echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant staan alle (juridische) afspraken en beslissingen die jullie moeten nemen bij de scheiding. Een standaard echtscheidingsconvenant model bevat in ieder geval de volgende onderwerpen:

 • De woning: afhankelijk van het feit of jullie een koophuis of huurhuis hebben, moeten jullie verschillende afspraken maken. Wie blijft er in het huis wonen? Of moet het huis misschien verkocht worden en hoe gaan jullie het financieel regelen? Lees hier meer over de afspraken die jullie moeten maken over de woning na een scheiding.
 • De boedelverdeling: niet alleen over de woning moeten afspraken gemaakt worden, ook alle gezamenlijke bezittingen moeten verdeeld worden. Denk hierbij aan meubels, auto’s en servies. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan hebben jullie beiden in principe recht op de helft van de waarde van de gezamenlijke bezittingen. In overleg mogen jullie daar echter van afwijken.
 • De verdeling van vermogen en schulden: naast bezittingen hebben jullie misschien ook vermogen, zoals spaargeld, dat verdeeld moet worden. Jullie draaien ook gezamenlijk op voor de schulden die jullie maakten tijdens het huwelijk. In overleg kunnen jullie bepalen hoe jullie dit willen verdelen na de scheiding.

Meer over de verdeling van bezittingen zoals de boedelverdeling en de verdeling van jullie vermogen en schulden vind je hier.

 • Alimentatie na scheiding; in het echtscheidingsconvenant leggen jullie vast of een van beiden recht heeft op partneralimentatie. Jullie maken afspraken over de hoogte van het bedrag en de duur. Om de partneralimentatie te berekenen, kunnen jullie gebruik maken van speciale rekentools.
 • Pensioen na scheiding: er zijn een aantal dingen in de wet geregeld over scheiding en pensioen. Jullie hebben beiden bijvoorbeeld recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. In overleg mogen jullie hier andere afspraken over maken.

Wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de scheiding, is een ouderschapsplan een verplicht onderdeel in het echtscheidingsconvenant. Het ouderschapsplan bevat alle afspraken met betrekking tot de opvoeding en verzorging van de kinderen. Denk hierbij aan afspraken over co-ouderschap of de omgangsregeling. Ook leggen jullie vast hoe jullie de kosten van de kinderen onderling gaan verdelen.

De exacte invulling van het echtscheidingsconvenant is verder natuurlijk afhankelijk van jullie situatie. Jullie kunnen het convenant aanvullen met wensen en afspraken die jullie belangrijk vinden om officieel vast te leggen. Wanneer jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden, houden jullie hier bij het maken van afspraken rekening mee.

Hulp bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant

Jullie mogen in principe zelf het echtscheidingsconvenant opstellen. Het is echter verstandig om de afspraken met een advocaat door te nemen, zodat de afspraken ook juridisch juist op papier staan. Wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan, zijn de afspraken immers gerechtelijk afdwingbaar. Door alle emoties die bij een scheiding komen kijken, kan het zijn dat het niet lukt om samen afspraken te maken. Een echtscheidingsbemiddelaar kan jullie dan helpen om alsnog goede afspraken te maken. Het voordeel van een echtscheidingsconvenant is namelijk dat je een (dure) vechtscheiding voor de rechter voorkomt. Lukt het ook met hulp niet om een convenant op te stellen, dan zal de rechter beslissingen nemen voor jullie. In een hoorzitting mogen jullie dan beiden een toelichting geven over hoe je wil dat de scheiding wordt geregeld.

Echtscheidingsconvenant opvragen

Het kan zijn dat je in alle drukte die bij een scheiding komt kijken of in de loop van de jaren het convenant kwijtraakt. Je kunt dan het echtscheidingsconvenant opvragen bij de rechtbank die de echtscheiding heeft uitgesproken. Weet je niet precies welke rechtbank dit was, dan kun je dit bij de gemeente waar jullie gehuwd zijn navragen.

De Scheidingsprofs zeggen:

 • In een echtscheidingsconvenant worden alle afspraken tussen jou en je partner met betrekking tot de scheiding officieel vastgelegd.
 • Een echtscheidingsbemiddelaar kan jullie helpen bij het maken van goede afspraken wanneer jullie hier samen niet uitkomen.
 • Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat de scheiding snel geregeld is.
 • Als er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de scheiding, is een ouderschapsplan een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Verder is de inhoud van het echtscheidingsconvenant voor jullie eigen invulling.