Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen, moet je samen bepalen welke omgangsregeling jullie willen. Deze moet vastgelegd worden in het ouderschapsplan.

Na een echtscheiding hebben kinderen het recht op contact met beide ouders. In welke vorm, kan je samen onderling afspreken. De rechter zal hiernaar kijken en het bekrachtigen als hij akkoord is. Er zijn een aantal verschillende vormen van omgangsregelingen en samen met je ex-partner moet je goed bekijken welke het beste bij jullie situatie past en welke in het beste belang van de kinderen is.

De bezoekregeling

In de bezoekregeling staan alle afspraken over de omgang van de kinderen met de niet-verzorgende ouder. Kort gezegd: wanneer ziet de ouder die het kind of kinderen die bij hem of haar de minste tijd doorbrengen en dus het minst ziet en/of verzorgt? Hoe jullie dit invullen, hangt af van jullie situatie en persoonlijke wensen. Vroeger was dit vaak om het weekend een weekend naar de vader en de vakanties en feestdagen door de helft. Deze vorm zie je trouwens tegenwoordig steeds meer verdwijnen.

Het co-ouderschap

Bij co-ouderschap is een omgangsregeling die je tegenwoordig steeds meer ziet. Hierbij is sprake van een gelijke verdeling van de taken rondom de verzorging, de opvoeding en de kosten. De kinderen zijn dus even vaak bij mama als papa. Hoe dan die tijd verdeeld is, bepaal je samen in overleg en legt dit vast. Het kan zijn de ene week bij papa en de andere week bij mama of het opdelen van de week. Als ouder ben je bij deze vorm allebei even nauw betrokken bij de dagelijkse bezigheden als voor de scheiding. Je moet wel kijken of het praktisch goed te doen is in verband met school, werk, sport, enzovoort.

Birdnesting

Birdnesting is een vorm van co-ouderschap, maar hierbij blijven de kinderen in hun ouderlijk huis. Ze hoeven dus niet heen en weer van mama’s naar papa’s huis. Om de beurt kom je als ouder dan van je nieuwe woonadres naar het ouderlijk huis en blijf je jouw tijd van de week bij de kinderen. De kinderen hebben hierdoor een vaste basis en het is voor heen geen wekelijks heen en weer gesleep van spullen. Het nadeel voor ouders is de extra woonlasten waar je mee te maken krijgt. Je moet dit wel kunnen betalen. Ook het emotionele aspect moet je niet uitvlakken. Het ouderlijk huis is immers de plek waar je eerst samen met je ex-partner een gezin vormde.

Inspraak kinderen bezoekregeling

Zodra een kind 12 jaar is, heeft het inspraak in de bezoekregeling. Een rechter zal dan ook altijd de mening van een kind aanhoren als hij of zij graag wat wil zeggen over de omgangsregeling die wordt afgesproken.

Omgangsregeling niet-ouders

Ook andere mensen die een hechte band hebben met de kinderen kunnen aan de rechter vragen of ze een omgangsregeling mogen. Bijvoorbeeld de opa’s en de oma’s, maar ook ooms, tantes, neefjes, nichtjes, enzovoort. De rechter zal dan kijken of er dan voor hen een aparte regeling moet komen. De rechter kijkt hierbij niet alleen naar bijvoorbeeld de bloedband. Er wordt ook gekeken naar of er sprake is van een hechte relatie met het kind en naar het belang van het kind zelf.

Voorlopige omgangsregeling

Soms kan het ook voorkomen een rechter een voorlopige omgangsregeling inregelt, op het moment dat hij nog geen definitieve uitspraak heeft gedaan. Bijvoorbeeld omdat een situatie nauwer bekeken moet worden of dat er langzaamaan een band opgebouwd moet worden tussen het kind en de ouder en dit in een later stadium geëvalueerd gaat worden voordat een definitieve regeling wordt afgesproken.

Wijzigen omgangsregeling

Er kan altijd een verzoek worden ingediend bij de rechtbank om een vastgelegde omgangsregeling aan te passen. Soms is er wat veranderd in de omstandigheden van een van de ouders of kinderen en kan een van de ouders vragen om een wijziging.