In Nederland eindigt maar liefst een op de drie huwelijken en geregistreerde partnerschappen in een scheiding. Als je eenmaal hebt besloten te gaan scheiden, heeft dat veel impact. Op alles. Goede professionele begeleiding daarbij is dus essentieel om alles goed te laten verlopen.

Deze professionals, zoals advocaten en mediators, spelen een belangrijke rol bij de echtscheiding en het gehele proces eromheen. Een scheiding heeft niet alleen juridische en emotionele aspecten, maar is er ook sprake van grote financiële gevolgen. Het is daarom ook belangrijk dat je de huidige financiën en het toekomstperspectief op dat vlak zo snel mogelijk inzichtelijk maakt. Om goede afspraken te kunnen maken is dit inzicht essentieel.

Een expert van de Scheidingsprofs kan hierbij helpen aan de hand van een duidelijke schets met wat je inkomsten en uitgaven na de scheiding zullen zijn. Je begint aan een nieuw leven, waardoor je financiën er nu anders uit komen te zien. Door dit overzicht weet je precies wat je te wachten staat en hoe het plaatje eruit komt te zien. De expert van de Scheidingsprofs helpt zowel jou als je ex-partner hierbij omdat er ook nog wel financiële stromen tussen jullie zullen zijn. Denk hierbij aan de kinderalimentatie en mogelijke partneralimentatie.

Wat gaat er veranderen

Als eerste verandert er nogal wat op het vlak van je persoonlijke financiën. Zoals je inkomen bijvoorbeeld. Je krijgt misschien wel alimentatie of moet dit juist gaan betalen. Als er kinderen zijn, maak je afspraken over de kinderalimentatie. Ook moet je samen bekijken wat jullie doen met de wederzijdse opgebouwde pensioenrechten.

Ook je woonlasten zullen relatief wat hoger worden omdat je na de scheiding niet meer een huis zult delen. Hebben jullie samen een koopwoning, met hypotheek? Dan moet je kijken wat hiermee gaat gebeuren. Verkopen jullie het huis? Of blijft er eentje van jullie wonen en moet de ander uitgekocht worden? Allemaal zaken die jullie moeten uitzoeken en beslissingen over moet nemen.

Na de scheiding ben je geen fiscaal partner meer van elkaar. Bij de aangifte van de inkomstenbelasting zal er dus ook het een en ander veranderen. Misschien heb je nu wel recht op bepaalde toeslagen? Zoek dit allemaal uit.

Persoonlijk financieel plan

Omdat er financieel een heleboel zal veranderen, kan je samen met een financieel specialist een persoonlijk financieel plan gaan maken. Er wordt gekeken naar je huidige situatie en hoe het er in de toekomst zal uit zien na de scheiding. Het is fijn als er tegelijkertijd voor jou als voor je partner een plan gemaakt wordt door de specialist. Hierdoor wordt voor jullie beiden een duidelijk overzicht én inzicht gecreëerd. En dat is wel zo prettig na zo’n hectische periode als een echtscheiding.