Bij een echtscheiding gaan niet alleen je partner en jij uit elkaar. Wanneer jullie kinderen hebben, betekent het een scheiding voor het hele gezin. En de kinderen zijn juist degene voor wie de scheiding het zwaarst is. Hoe kan je als ouders hier beter mee omgaan?

Wereld op z’n kop

Voor kinderen die een scheiding doormaken staat hun hele wereld op hun kop. Alles wat zo vertrouwd was, wordt totaal anders. Ze krijgen te maken met allerlei emoties, die ze meestal ook nog eens voor zich houden waardoor je als ouders niet eens goed ziet hoe het echt met ze gaat. Een scheiding is vooral een heel onzekere periode voor de kinderen. Hoe gaat hun leven veranderen? Hoe gaat het eruit zien? Als ouders kan je hier al preventief mee aan de slag gaan en de kinderen een steuntje in de rug bieden.

Het Zandkastelenprogramma

Dat steuntje in de rug kan het Zandkastelenprogramma zijn. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar met gescheiden ouders. Het Zandkastelen is op een aantal specifieke punten uniek in Nederland. Het programma is preventief. Je kan het inzetten vanaf het begin van de scheiding. En het is een kortdurend programma, slechts een dagdeel. Het programma is afgestemd op de leeftijd van de kinderen, iedere leeftijd vergt immers een andere aanpak. Voorafgaand aan het programma ontvangen de ouders mondeling en schriftelijk informatie. Deze informatie bevat ook handvatten hoe je als ouders je kind kan begeleiden tijdens de scheidingsperiode. Tijdens het programma werken de kinderen volgens een bepaalde werkvorm, passend bij hun leeftijd. Gedachten, gevoelens en ervaringen delen, staan centraal. Het laatste half uur sluiten de ouders aan.

In ieder geval komt altijd het volgende aan bod:

  • Een scheiding is nooit de schuld van het kind;
  • De ouders blijven altijd de vader en de moeder van het kind, waar ze ook wonen
    en hoe vaak het kind ze ook ziet;
  • Iedereen maakt fouten;
  • Ouders blijven van hun kinderen houden;
  • Ouders komen niet meer bij elkaar.

Heeft u interesse in het Zandkastelenprogramma? Zoek dan een coach op bij u in de buurt. Zo kunt u samen als gezin de scheiding doormaken, verwerken en een plekje geven met hulp van het Zandkastelenprogramma.