Een voorstel van kamerlid Louis Bontes (voorheen PVV, tegenwoordig eenmansfractie) waarin hij stelt dat de duur van alimentatie korter moet, krijgt van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steun. Echter zijn ze het nog niet helemaal eens met de uitvoering van zijn plan, bleek bij de behandeling van het voorstel in januari dit jaar.

7 jaar korter

Het plan van Bontes houdt in dat de alimentatietermijn teruggaat van 12 jaar naar 5 jaar. De meeste fracties ondersteunen de grondgedachte, maar hebben hun twijfels bij de uitwerking ervan. In het plan van Bontes wordt nu bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de positie van ouders die niet werken. Voor hen is het lastig na een lang huwelijk werk te vinden en dus in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Ze zijn te lang uit het arbeidsproces geweest. Daarom werken drie fracties (VVD, D66 en PvdA) nu aan een aanpassing van dit voorstel waarin wel rekening gehouden wordt met niet-werkende ouders. Zo heeft het plan meer kans op slagen.

Aanpassingen

Het idee is dat er langer alimentatie moet worden betaald als iemand tegen de AOW-leeftijd aan zit of dat er jonge kinderen in het gezin zijn. Met jonge kinderen wordt bedoeld: jonger dan twaalf jaar. Dan blijft de alimentatietermijn wel twaalf jaar. Ook als iemand langer is getrouwd dan vijftien jaar en korter dan tien jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd zit, dan geldt er een alimentatietermijn van tien jaar. Met deze aanpassingen hopen de fracties op meer steun te kunnen rekenen van de andere partijen.

Dus als het echt heel erg nodig blijkt, kan iemand dus altijd op een langere periode van alimentatie blijven rekenen.

Huidige situatie korte alimentatietermijn

Op dit moment is het zo dat je bij een huwelijk dat maximaal vijf jaar duurde en waarin geen minderjarige kinderen zijn, de alimentatieduur maximaal vijf jaar is. Bij een huwelijk langer dan vijf jaar met minderjarige kinderen is de termijn nu dus twaalf jaar. Hiervoor heeft Bontes dus het plan ingediend dit te veranderen. Meer informatie over de huidige alimentatieregels, vind je hier.