Een Zweeds onderzoek heeft geconcludeerd dat kinderen van gescheiden ouders waarbij sprake is van co-ouderschap, minder stress ervaren. Nu.nl publiceert er vandaag een artikel over. Het onderzoek is uitgevoerd onder 800 kinderen.

Verlies van contacten

Onderzoeker Jani Turunen van de Stockholm University geeft aan dat kinderen die bij een van de twee ouders wonen, het contact verliezen met familie en vrienden van de ouder waar ze niet bij wonen. Dit is een logisch gevolg van een scheiding waarbij sprake is van een bezoekregeling. De momenten dat de ouder dan de kinderen heeft, is er vaak niet de mogelijkheid alle familie en vrienden te zien waar de kinderen voor de scheiding veel contact mee hadden.

Zorgen om de andere ouder

Een ander aspect wat Jani Turunen aanhaalt, wat eerdere onderzoeken ook aantonen, is dat kinderen zich zorgen maakten over de ouder die ze minder zagen.

Afname stress

Tijdens de studie is er specifiek gekeken naar de stress die kinderen van gescheiden ouders ervaren. De stress neemt af wanneer er goed contact is tussen beide ouders. Bij kinderen van gescheiden ouders waarbij sprake is van co-ouderschap is nog minder stress vast te stellen. Zij zien beide ouders immers evenveel en zo ook de familie en vrienden van beide ouders. Ook hoeven ze zich dan minder zorgen te maken over beide ouders.

Signalen

Waar moet je nou op letten als ouder zijnde? Wat zijn signalen van stress bij je kind?

Als ouder ken je je kind als geen ander. Stress na de scheiding kan je aan de hand van de volgende symptomen herkennen:

  • Gedragsveranderingen: denk hierbij aan angst, nachtmerries, ineens weer in bedplassen, terugtrekken, lastig worden.
  • Slechte schoolprestaties: je kind kan ineens minder gaan presteren op school, cijfers dalen of hij/zij krijgt te maken met concentratieproblemen.

Tips

Het is niet bij iedere scheiding mogelijk co-ouderschap als omgangsregeling in te stellen. Dus hoe kan je je kind het beste helpen als je merkt dat het last krijgt van stress door de scheiding?

  • Zorg dat je kind niet geconfronteerd wordt met jouw emoties aangaande scheiding, daardoor krijgt je kind het er alleen maar moeilijker mee;
  • Geef veel positieve aandacht aan je kind: doe leuke dingen, maar praat ook met je kind;
  • Neem je kind altijd serieus, wat hij/zij ook doet of zegt;
  • Houd vast aan structuur, blijf doorgaan met je dagelijkse routine. Hier hebben kinderen alleen maar baat bij.

Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan kan je altijd terecht bij je huisarts voor meer tips en adviezen hoe je met de stress kunt omgaan en het weg kunt nemen bij je kind.