Als je gaat scheiden moet je heel veel regelen. En wat er nog weleens vergeten wordt tijdens deze chaotische periode is het testament. Vergeet dus niet hier kritisch naar te kijken, want nu je gaat scheiden, verandert er ook hier wat. Heb je nog geen testament? Dan is het verstandig er eentje te laten opstellen. Wij geven je een aantal praktische tips waar je rekening mee moet houden.

1.   Bepaal wie je erfgenamen zijn

Op het moment dat er geen erfgenamen zijn vastgelegd, dan bepaalt de Nederlandse wet wie je erfgenamen zijn. In sommige situaties kan dit vervelend zijn, zoals een echtscheiding. Als er geen partner meer is, zijn de kinderen de eerste erfgenamen. Maar als ze minderjarig zijn, geldt de regel dat de langstlevende ouder, in jouw geval je ex dus, het vruchtgebruik krijgt over je erfenis. Dit betekent dat hij/zij het recht krijgt gebruik te maken van de erfenis.

2.   Bepaal wie je executeur is

Je kinderen kunnen jouw erfenis juridische gezien niet afhandelen wanneer ze nog minderjarig zijn. Wanneer jij komt te overlijden en je hebt geen executeur vastgelegd, krijgt je ex-partner het recht jouw erfenis af te handelen. En hoogstwaarschijnlijk is dat iets wat je niét wilt. Daarom moet je een executeur vastleggen die je nalatenschap mag beheren en afhandelen. Overleg wel even van tevoren met diegene, zodat hij ervan af weet en dit ook goed vindt.

3.   Leg afspraken over het gezag van je kinderen vast

Wanneer een van de ouders overlijdt, gaat het gezag meestal naar de langstlevende ouder, ook na een echtscheiding. Maar als ook de langstlevende ouder komt te overlijden, wat dan? Het is aan te raden dat je in je testament vastlegt, wie het gezag over de kinderen krijgt als jullie beiden overleden zijn. Zo voorkom je dat de kinderen door de rechter worden toegewezen waar jij, je ex of de kinderen niet blij mee zijn. Wanneer je iemand als ideale voogd ziet, vraag ze dan wel voor je ze opneemt in het testament of ze voogd willen worden. Het is immers een zware taak die je van iemand vraagt op zich te nemen.

4.   Leg het erfdeel van je kinderen vast

Kinderen mogen zelfstandig over hun deel van de erfenis beschikken zodra ze meerderjarig zijn. Mocht je 18 jaar toch nog te jong vinden? Dan kan je bepaalde voorwaarden vastleggen in het testament over het vrijgeven van het testament. Je kunt bijvoorbeeld kiezen iemand aan te stellen als (tijdelijk) bewindvoerder. Deze bewindvoerder handelt dan volgens de wensen die jij hebt vastgelegd in je testament.

5.   Vergeet een insluitingsclausule niet

Kort geleden is er door de Tweede en Eerste Kamer een nieuwe wet aangenomen voor nieuwe huwelijken die een andere betekenis geeft aan trouwen in gemeenschap van goederen. Er verandert ook het een en ander aan wat er gebeurt met erfenissen of schenkingen. Wanneer een van beide partners een erfenis of schenking krijgt tijdens het huwelijk, dan blijft het ook privévermogen van degene aan wie het geschonken of nagelaten is. Nu valt dit nog automatisch onder de gemeenschappelijke goederen en moet je een uitsluitingsclausule opmaken, mocht je partner niets mogen erven of geschonken krijgen bij overlijden. Bij de nieuwe wet werkt het zo: voor nieuwe huwelijken vanaf 2017 vallen alle erfenissen en schenkingen automatisch buiten de gemeenschap van goederen. Wil je toch je partner mee laten delen? Dan moet je een insluitingsclausule laten opstellen waarin staat dat het toch onder de gemeenschap van goederen valt. Het is bij de nieuwe wet dus letterlijk andersom.

Neem onze tips mee bij het laten aanpassen of opstellen van je testament. Alleen als je alles goed regelt, kan je voorkomen dat er dingen gebeuren die je niet wilt.