Vind je ook niet dat supermarktketen Plus dit jaar een gevoelige snaar raakt met de reclamecommercial over wat je moet doen als gescheiden ouders rond de feestdagen? In de reclame zien we een meisje die steeds heen en weer reist tussen haar gescheiden ouders. Met de kerst blijkt dat moeder het heel gezellig maakt in huis met een grote kerstboom, gezellig samen versieren, met haar nieuwe partner erbij. Terwijl vader op een flatje woont een klein pietluttig boompje heeft staan. Het meisje is zich er erg van bewust en het liefste wil ze dat ze het kerstdiner kan hebben met haar beide ouders. Ze pakt een pannetje in van de gourmet set en legt dat onder het boompje bij haar vader. Het eindigt, heel gezellig ogend, dat het hele gezin, inclusief nieuwe partner van moeder en opa en oma, samen kerst viert. Is dat voor jou voor te stellen?

Belang van het kind

Veel gescheiden ouders moeten er in eerste instantie niet aan denken. Gescheiden betekent, van tevoren afspraken maken hoe de feestdagen verdeeld worden. Maar dit kan nog knap lastig zijn. Want je hebt vaak niet alleen te maken met ‘afgesproken’ schema, maar ook met opa’s, oma’s, nieuwe partners en daar weer ouders van. Dus hoe pak je dat aan?

Heel simpel: stel het belang van het kind op de eerste plaats. Het kind zal kerst toch graag met papa en mama door willen brengen. Als de relatie tussen jullie als ouders zo slecht is, dan moet je vroeg beginnen met het maken van een planning. Wanneer is het kind bij papa en wanneer bij mama? Ook zal het kind vaak wel zeggen dat ze ook opa en oma willen zien. Tijdig de agenda’s pakken en met elkaar overleggen is dus belangrijk.

Moment samen

Maar hoe fijn zou een kind het vinden om tegelijk met papa en mama kerst te vieren? Veel kinderen zouden niets liever willen dan een moment samen met de feestdagen. Hoe pak je dat aan?

We geven je een drietal tips:

  • Als er nieuwe partners zijn, vraag je je af samen of het handig is om hen erbij te betrekken. Dat ligt volledig aan hoe de relaties nu onderling liggen. Praat hier open en duidelijk over met elkaar
  • Je hoeft niet een volledige dag samen te door te brengen. Een paar uur kan al genoeg zijn.
  • Een volledig kerstdiner hoeft ook niet, een kerstontbijt of kerstlunch is wellicht ook een leuk idee. Je hebt dan als bijkomend voordeel dat je de rest van de dag nog tijd hebt weer je eigen plan te trekken

Het hoeft dus niet heel ingewikkeld te zijn om de kersttraditie op een andere manier voort te zetten als gescheiden gezin en toch mooie herinneringen te creëren voor de kinderen. Gun elkaar als ex-partners ook het ouderschap en zie elkaar echt als ouders van jullie kinderen. Je kunt je kinderen geen mooier kerstcadeau geven doordat je als gescheiden ouders nog steeds met elkaar om kunt gaan en dingen samen kunt doen als gezin. Oud en Nieuw is wellicht een wat lastiger verhaal. Je kunt dit om en om doen ieder jaar, maar je kunt ook kijken of je op oudejaarsavond toch een momentje samen hebt als gezin en daarna weer je eigen plan trekt.