Wist je dat een echtscheiding voor veel advocaten ook lijden is? Dit blijkt uit een rondvraag van Mr. onder betrokken kantoren. Advocaten schijnen namelijk steeds meer geld toe te leggen op echtscheidingen op toevoeging. Veel advocaten in het familierecht werken onder de kostprijs, meldt De Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (AFAS).

Stoppen met familierecht

Het is zelfs zo erg dat sommige kantoren al stoppen met hun familierecht praktijk. En anderen geven aan ermee te zullen stoppen. Ook de Raad voor Rechtsbijstand geeft aan signalen te hebben gekregen dat de vergoeding voor Rechtsbijstand in het personen- en familierecht te laag is. Volgens Guido Schakenraad van Schakenraad Advocaten, is de echtscheiding op toevoeging voor de advocatuur economisch een enorme last. Hij verwondert zich dat er nog advocaten zijn die dit doen.

Complexe echtscheidingen

Guido Schakenraad is van mening dat het hem vooral zit in de complexe scheidingen met kinderen, omgangsregelingen en de boedelverdeling. Hier komt heel wat meer bij kijken dan een echtpaar zonder kinderen en zonder eigen huis. Die zijn zo geregeld. Ans Cox, familierechtadvocaat en mediator bij De Haas en De Jong Advocaten in Tilburg, geeft ook aan toe te leggen op echtscheidingen op toevoeging. Volgens haar is de vergoeding van de Raad voor Rechtsbijstand te laag. Bij complexe scheidingen moeten advocaten er meer uren in stoppen. Zeker ouderschapsplannen zijn volgens haar bron van conflicten, maar ook gesprekken met advocaten van de tegenpartij kosten veel tijd. De bewerkelijkheid ligt hem ook in het feit dat echtscheidingen veelal veel emotioneler zijn dan andere rechtsgebieden. Als advocaat wordt dan veel van je gevraagd. De cliënt moet proberen de emoties even te parkeren te handelen naar wat er nu moet gebeuren.

Schat de situatie vooraf in

Het beste voor zowel de scheidende partijen als de advocaten is dat men van tevoren goed bedenkt welke hulp ze nodig denken te hebben: kan ieder een eigen advocaat betalen, is een gezamenlijke advocaat een optie (een scheiding kost gemiddeld zo’n 30 uur), kunnen we beter een mediator inschakelen omdat we al weten dat er over bepaalde onderwerpen discussies zullen ontstaan? Of kunnen we zo goed met elkaar overleggen en afspraken maken dat een online scheiding mogelijk is? Zo maak je het vooraf voor elkaar al wat duidelijker en zit je achteraf niet met een advocaat die vele uren heeft gedraaid die je niet kunt betalen.